Motor rijbewijs

Houd jij van snelle motoren? En wil jij ook op een motor rijden? En wil jij ook het gevoel ervaren van het 'lekker hangen in de bocht'? Dat kan nu eenvoudiger dan ooit! Daar heb je wel een Motor rijbewijs voor nodig. Een motor is voor velen het ideale vervoersmiddel omdat je ook tussen de rijen van bijvoorbeeld een file rustig mag door rijden. Omdat de motor een zeer wendbaar voertuig is vergt dit ook hoge mate van geconcentreerd zijn tijdens het besturen van een motor waarnaast je de motor behendig bedient rekening houdend met het overige verkeer. Daarom is het van belang dat je een uitvoerige theorie en praktijk examen aflegt voordat je een motor mag bedienen.

Theorie examen motor rijbewijs

De theorie examen motor rijbewijs duurt ongeveer drie kwartier en gaat in op specifieke omstandigheden waarin motorrijders terecht kunnen komen. Het bestaat uit een vijftigtal multiple choise vragen waarvan 80% goed beantwoord moet worden om hiervoor te slagen. Daarbij wordt niet alleen getoetst op kennis van verkeersregels, echter ook heb je verkeersinzicht, goed en gedegen verantwoord rijgedrag, kennis van het milieu en de motor techniek nodig. Een afgewogen verdeling van vragen zul je tijdens het theorie examen hier omtrent moeten beantwoorden. Goede voorbereiding is dan het halve werk, zelfstudie is belangrijk en online toetsen doen stimuleren je kennis omtrent de motor.

Praktijk examen motor rijbewijs

Het praktijk examen motor rijbewijs bestaat uit twee delen. Zodra je examen aflegt, is het essentieel dat je een goede en volledige beheersing over de motor hebt, zowel in de bediening daarvan, het stuurgedrag, het bewaren van balans en dat je een beheerst kijkgedrag hebt. Daartoe is het praktijk examen in twee onderdelen verdeeld. Met het examen voertuig beheersing AVB worden verschillend manoeuvres afgelegd in een verkeersloze situatie waarnaast het examen verkeersdeelneming AVD de beheersing en het kijkgedrag in het dagelijkse verkeer wordt getoetst. Slaag je voor beide onderdelen dan heb je recht op het afhalen van je motor rijbewijs.

Praktijk examen voertuig beheersing AVB

Op een voor het overige verkeer afgeschermd terrein worden tijdens de praktijk examen voertuig beheersing AVB de volgende handelingen getoetst. Daarbij worden veelal de volgende handelingen getoetst:

  • lopend achteruit parkeren in en wegrijden uit een parkeervak;
  • stapvoets rijden;
  • de langzame en snelle slalom;
  • halve draai en de denkbeeldige acht;
  • de stopproef, de precisie stop en de noodstop;
  • de uitwijk- en vertragingsoefening.

Praktijk examen verkeersdeelneming AVD

Tijdens het praktijk examen verkeersdeelneming AVD wordt je getoetst op de openbare weg. Dit houdt in dat je examen doet tussen het overige verkeer. Het totaalbeeld van je rijvaardigheid is daarbij belangrijk. Je wordt beoordeeld op een twaalftal onderdelen zoals in- en uitvoegen, kijkgedrag, hoe je reageert op overige verkeersdeelnemers enzovoorts. Foutloos hoeft niet, echter belangrijk is dat het totaal beeld van jou motor rijvaardigheid klopt en hoe je interactie is met het overige verkeer. Stabiel rijden met vertrouwen in jezelf is belangrijk. Een goede motor rijder heeft te allen tijde volledige controle over zijn motor.

Na het behalen van je motor rijbewijs

Je hebt je motor rijbewijs behaald en je bent al een tijdje op de motor aan het rijden. Toch is het van belang om af en toe als motor rijder een motor rijvaardigheid training te doen om zo de puntjes op de i te zetten. Zeker wanneer je niet dagelijks onderweg bent met de motor kan een aanvullende training nuttig zijn, zodat je ook meer zekerheid krijgt in het behendig handelen met de motor. Veilig rijden daar gaat het altijd om, en jij als motor rijder moet dan ook alle kneepjes van het vak onder de knie krijgen en houden. Dan rijd jij veilige kilometers van en naar je werk. Zeker indien je soms onder druk moet presteren op de motor. Bijvoorbeeld omdat je werkt bij de politie, brandweer of een van de vele beveiligingsbedrijven.

 

Jouw mening telt

Hoe lang heb jij nodig voor motorrijbewijs?
 

Kenniscentra mobiliteit

Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl