Scooter rijbewijs

Wil jij ook je scooter rijbewijs halen? Dat is eenvoudiger dan je denkt! Sinds 2006 bestaat er naast het motorfiets rijbewijs A eveneens het scooter rijbewijs AM. Voor 2006 betrof dit het bromfiets certificaat waaraan geen concrete lessen waren verbonden, zodat de scooters of bromfietsers geen notie hadden van verkeersregels. Om de verkeersveiligheid dus te vergroten is in 2006 het scooter rijbewijs AM ingevoerd. Indien je een rijbewijs A of B hebt mag je tevens een scooter besturen, echter als je een scooter rijbewijs hebt mag je nog geen motorfiets of auto besturen. Door de invoering van het scooter rijbewijs is de veiligheid ook toegenomen aangezien een stukje theoretische kennis in combinatie met een verkorte praktijk lessen de kwetsbare positie van de scooter rijder helder maakt. Waar moet je rekening mee houden om je theorie en praktijk examen voor het scooter rijbewijs succesvol te behalen?

Theorie examen scooter rijbewijs

Om het scooter of bromfiets rijbewijs te halen dien je eveneens een theorie certificaat AM te hebben. Vanaf 15,5 jaar kan iedereen zich laten inschrijven bij het CBR voor het afleggen van een theorie examen scooter rijbewijs. Je kunt eveneens een paar maanden voordat je 15,5 jaar wordt een theorie examendag reserveren voor na je 15,5 jaar. Daartoe zul je wel een aantal lessen theorie moeten volgen om voldoende kennis te krijgen van verkeersregels en het snel kunnen inschatten van gevaarlijke situaties. Veel leerscholen bieden theorie en praktijk lessen in een pakket aan. Laat je dan ook samen met je ouders goed informeren omtrent de mogelijkheden.

Praktijk examen scooter

In een paar lessen krijg je de basis beginselen bijgebracht om het praktijk deel van het rijbewijs AM te behalen. Het rijbewijs AM is naast de scooter eveneens goed voor de bromfiets, snorfiets en het brommobiel. Uiteraard is het scooter rijbewijs wel verplicht om deze voertuigen te mogen besturen in het dagelijks verkeer. Het praktijk examen kun je doen als je 16 jaar oud bent geworden, en wordt afgelegd bij één van de dertig CBR regio kantoren. Zodra je het praktijk examen eveneens hebt behaald, heb je het recht om je rijbewijs AM af te halen bij de gemeente. Gefeliciteerd! Heb je het scooter rijbewijs op zak dan is deze ook je gehele leven bruikbaar en hoef je niet tussendoor het rijbewijs te vernieuwen. Lekker makkelijk dus!

Hoeveel lessen heb je nodig?

Uiteraard is de hoeveelheid lessen dat je nodig hebt afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Dit hangt vaak af van hoe behendig je een scooter beheerst, wat je allemaal weet omtrent de scooter, hoe snel je leert en wat je verkeersinzicht is. Gewoonlijk gaat de overheid ervan uit dat een viertal lessen voldoende moet zijn om je alles bijgespijkerd te hebben. Ga dan ook met je ouders om tafel om te bekijken wat voor type pakket het beste bij je past. Je wilt namelijk graag snel je scooter rijbewijs halen. Met enige hulp van je ouders boek je dan ook snel succes.

Vrijstelling van het hebben van een scooter rijbewijs

Je bent verplicht om een scooter rijbewijs te hebben als je een scooter wilt besturen en geen ander rijbewijs hebt. Heb je echter een Nederlands autorijbewijs of motor rijbewijs dan heb je in principe geen scooter rijbewijs nodig. Je mag dan zo gebruik maken van de scooter aangezien je voldoende rijvaardigheid en kennis van verkeersregels hebt. Uitgangspunt is wel dat je tijdens het besturen van de scooter het rijbewijs A of B wel op zak hebt. Zonder het voeren van een rijbewijs ben je eveneens strafbaar. Mocht het zo zijn dat je wegens medische omstandigheden geen rijbewijs A of B meer mag dragen, dan kun je wel in bezit komen van een rijbewijs AM om zo toch met een brommobiel mobiel te blijven. Neem daartoe contact op met de gemeentelijke instantie.