Vrachtwagen rijbewijs

Ook jij wilt vrachtwagen chauffeur worden. Gefeliciteerd! Vrachtwagen chauffeur dat is een mooi beroep, waarvoor je een vrachtwagen rijbewijs moet halen. Het hangt er dan wel vanaf wat je met het rijbewijs wilt gaan doen, volledig beroeps vrachtwagen chauffeur of gebruik je het rijbewijs slechts een paar uur in de week danwel voor het besturen van een camper tijdens de vakantie. Het rijbewijs C kan dus voor meerdere grote voertuigen worden gebruikt. Omdat het juist om een groot en zwaar voertuig gaat, heeft dit natuurlijk effect op het gedrag van mede weggebruikers. Hoe reageren zij op jouw vrachtwagen? Omdat jou voertuig zwaarder is reageert het voertuig log en traag, en dus dien je verkeerssituaties vooraf goed in te schatten door herkenning van potentiƫle gevaarlijke omstandigheden.

Vrachtwagen rijbewijs C1

Het vrachtwagen rijbewijs C1 wordt afgegeven zonder vakbekwaamheid. Personen die hierin geĆÆnteresseerd zijn rijden per week minder dan 12 uur per week een vrachtwagen. Je bent dus geen beroepschauffeur echter rijdt af en toe een vrachtwagen. Besluit je bijvoorbeeld een camper aan te schaffen boven de 3500 kg, dan ben je verplicht een vrachtwagen rijbewijs C1 te nemen aangezien een camper als groot voertuig wordt beschouwd en geenszins binnen het rijbewijs B of BE valt. Kennis en ervaring in het manoeuvreren van een groot voertuig is zeer belangrijk aangezien de vrachtwagen of camper niet op dezelfde wijze reageert. Behoudendheid en behendigheid is van belang.

Vrachtwagen rijbewijs C

Ga je beroepshalve continu aan het werk op een vrachtwagen dan heb je zondermeer een volledig rijbewijs C nodig in combinatie met een code vakbekwaamheid voor vrachtwagens. Dit betekent dat je compleet de vrachtwagen veiligheid, techniek, wendbaarheid van de vrachtwagen in relatie tot het overige verkeer onder de knie moet krijgen. Tevens is hieraan gekoppeld het vergaren van kennis omtrent de chauffeurs ethiek en dat je verantwoordelijkheid moet dragen voor het te vervoeren materiaal of goed. Soms ben je dan ook dagen onder weg, maar je moet je aan de regels houden en dus ook rusten op de momenten dat de kilometer schijf dat aangeeft. Regelmaat, geconcentreerdheid, altijd onder weg, veel op de weg, betrokkenheid bij mede chauffeurs, enzovoorts. Het vak van chauffeur is dan ook vrij omvattend. Welke stappen moet je zoal doorlopen om een rijbewijs vrachtwagen te kunnen krijgen?

Duur en planning vrachtwagen rijbewijs

In het algemeen worden de volgende stappen genomen om te komen tot een rijbewijs C of C1.

Theorie opleiding

  1. Examen rijbewijs C met vakbekwaamheid deel 1 (verkeer/techniek): gewoonlijk 3 cursusdagen en examen voor zowel het rijbewijs C als C1;
  2. Vakbekwaamheid deel 2 (administratie): gewoonlijk 2 cursusdagen en examen voor zowel het rijbewijs C als C1;
  3. Vakbekwaamheid deel 3: een drietal cases over deel 1 en deel 2, geldt alleen een examen voor het rijbewijs C.

Praktijkopleiding

  1. In-take test van 2 lesuren om je vaardigheden te beoordelen. Op basis daarvan wordt bekeken welk pakket aan lessen het beste bij jou past. Dit geldt voor zowel het rijbewijs C als C1;
  2. CCV praktijkexamen voor zowel het rijbewijs C als C1;
  3. Toets op besloten terrein en praktische toets voor alleen het rijbewijs C.

Verkrijgen van het rijbewijs C of C1

Zodra je alle stappen benodigd voor het C of C1 rijbewijs hebt doorlopen, en dus het examen compleet hebt afgerond heb je recht op de afgifte van je vrachtwagen rijbewijs eventueel met code vakbekwaamheid. Toch moet je je medisch laten keuren, op basis waarvan het CBR jouw een Verklaring van Geschiktheid verstrekt. Dit verklaart dat je gezond bent en dat eventuele medische beperkingen danwel medicijnen geen negatieve invloed hebben op je reactie snelheid of je vrachtwagen rijvaardigheid. Met deze verklaring kun je bij de plaatselijke gemeente jouw rijbewijs C of C1 afhalen.