Theorie examen

Noodzaak van het theorie examen

Om een praktijk examen voor je rijbewijs te kunnen afleggen, moet je in eerste instantie een theorie examen succesvol hebben afgerond. Daarbij wordt je getoetst op gevaar herkenning, verkeersregels en verkeersinzicht.

  1. Het eerste deel van de vragen betreft 25 vragen omtrent gevaar herkenning waarbij je moet vertellen hoe je gaat reageren op bepaalde potentiële gevaarlijke omstandigheden. Van deze vragen moet je 13 goed beantwoorden;
  2. Het tweede deel bestaat uit 30 vragen betreffende verkeersregels en 10 vragen betreffende verkeersinzicht. Van deze multiple choice vragen moet je 35 goed beantwoorden.

Het is dus van belang dat je goed beslagen ten strijd komt en zul je vooraf goed in de theorie moeten duiken. Zelfstudie is in deze dan ook zeer belangrijk.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je het theorie examen kunt afleggen moet je eerst de boeken induiken, en voorbeeld situaties zien zoals die in de klas worden geprojecteerd. Je moet je gewennen aan situatie herkenning alsmede je moet je verkeersregels en de betekenis van verkeersborden eigen maken. Interpretatie is alles, echter je moet het natuurlijk volgens de wettelijke manier interpreteren. Voorbereiding is dan ook alles! Ga daartoe gerust enkele dagen samen met een ervaren bestuurder in de boeken om zo gezamenlijk door de theorie heen te komen. Het is namelijk van groot belang dat je het theorie examen zonder teveel moeite behaald, en daar moet je vooraf wel een inspanning voor leveren. Je zult je dan ook alle theorie eigen moeten maken. Veelal doe je dat in je vrije tijd, met af en toe lessen op de rijles theorie school.

Vooraf reserveren van een theorie examen

Bij het CBR kun je voordat je de 18 jarige leeftijd hebt behaald reeds een theorie examen dag reserveren via een rijschoolhouder. Dit betekent dus ook dat je voor je 18 jaar oud bent reeds met het leren van de theorie aan de slag kunt gaan. Via een online aanmelding kun je de reservering vast leggen. Daarbij heb je in Nederland de keus uit een dertigtal examenplaatsen. Zo kun je desgewenst op de dag van je verjaardag je theorie examen afleggen en succesvol afronden. Niets is mooier dat je met het behaalde theorie certificaat op je verjaardag al om je heen kunt kijken naar een geschikte praktijk rijles instructeur. Houdt bij het vooraf vastleggen van een examen datum er wel rekening mee dat de rijschoolhouder je onkosten in rekening brengt voor het reserveren van de examen datum.

Wat moet je meenemen naar het theorie examen?

Om theorie examen te kunnen doen, moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen naar het CBR. De volgende documenten worden als geldig geaccepteerd:

  • Nederlands paspoort of rijbewijs;
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen;
  • Europees identiteitskaart of paspoort van onderdanen van de EU en EER1;
  • Buitenlands paspoort met een tijdelijke verblijfstitel.

Deze documenten mogen niet verlopen zijn, behoudens het rijbewijs. Bovendien dient het geldige identiteitsbewijs van jou te zijn en onbeschadigd. Daarnaast dienen de aangeleverde stukken overeen te komen met de gegevens zoals deze in de Gemeentelijke Basis Administratie zijn vastgelegd. Mocht dit afwijken heb je onvoldoende aangetoond dat je de persoon in kwestie bent en wordt je uitgesloten van deelname aan het theorie examen.

Kosten van het theorie examen bij het CBR

Voor het afleggen van het theorie examen bij het CBR zijn natuurlijk kosten verbonden en bedragen per 1 januari 2011 als volgt:

  • Collectief theorie examen A, B of AM bedraagt €33,50;
  • Voor het individueel theorie examen A, B of AM moet je aanvullend €37,00 betalen;
  • Collectief theorie examen in andere talen moet je aanvullend €5,20 betalen.

Bij het vooraf reserveren van het theorie examen kan de rijschoolhouder extra kosten in rekening brengen. Daarnaast heb je nog kosten aan theorie lessen die je moet volgen alsmede kosten voor studie materiaal.