Taxi chauffeur

Met een taxipas mag je als taxi chauffeur overal in Nederland aan de slag. Om een taxi te mogen besturen dien je daartoe een taxipas te hebben. Met een taxipas kun je aantonen dat je een vakbekwaam bestuurder bent en op een professionele manier goed kunt omgaan met klanten. Wil je taxi chauffeur worden dan moet je naast je rijbewijs B ook de taxipas op zak hebben. Voor het behalen van een taxipas zijn er een tweetal opleidingstrajecten op basis waarvan je aan de slag kunt gaan als taxi chauffeur.

Twee verschillende trajecten

Om taxi chauffeur te kunnen worden heb je de mogelijkheid om op twee manieren actief te zijn als taxi chauffeur. Er bestaat namelijk een deels en volledig certificering. Met deels certificering mag je bepaalde groepen reizigers vervoeren, waarnaast je met de volledige certificering iedereen mag vervoeren met je eigen taxi. Beide certificeringen kun je binnen een vakgerichte opleiding verkrijgen, zodat je snel als taxi chauffeur aan de slag kunt gaan.

Contractvervoer taxi chauffeur

Wil je taxi chauffeur zijn voor een speciale doelgroep dan kun je het contractvervoer taxipas certificaat behalen. Contractvervoer richt zich op het vervoeren van bepaalde groepen reizigers, veelal kwetsbare reizigers. Denk daarbij aan:

  • scholieren en kinder vervoer;
  • zieken, bejaarden en rolstoel vervoer;
  • de regiotaxi en vervoer bij maatschappelijke ondersteuning (WMO vervoer).

Bij contract vervoer gaat het dus om mensen die speciale aandacht nodig hebben, waarbij de taxi chauffeur veelal op dagelijkse basis met dezelfde groep personen omgaat. In dit geval is de taxi chauffeur beperkt gecertificeerd.

Straat taxi chauffeur

Om als straat taxi chauffeur aan het werk te mogen heb je de volledige certificering nodig. Daarbij dien je uitvoerig vakbekwaam getest te worden, waarnaast je uiteraard goede communicatieve capaciteiten moet hebben. Je moet namelijk op een klantvriendelijke manier dagelijks vreemden vervoeren naar plaats van bestemming. Met de taxipas met straat taxi certificering kun je volledig aan de slag als taxi chauffeur. Wil je naast je rijbewijs B ook je taxipas halen neem dan contact op met het lokale opleidingscentrum voor rijbewijzen of rijschoolhouder.

Opleidingstraject theorie

Om taxi chauffeur te worden dien je daartoe theoretisch onderbouwd te zijn. Dit houdt in dat voldoende vakbekwaamheid moet hebben, aangezien je als taxi chauffeur verantwoordelijk bent voor de veiligheid van de passagiers. Je krijgt daarbij les in:

  • taxi verkeer en vervoer;
  • communicatie mogelijkheden en taxi veiligheid (veiligheid in het verkeer en eigen veiligheid);
  • effectief gebruik maken van plattegronden of de Tom-Tom.

Op basis van deze theorie kun je over gaan naar het praktijk deel van de opleiding taxi chauffeur.

Opleidingstraject praktijk

Je moet uiteraard ook je vaardigheden in de praktijk goed laten zien. Daartoe krijg je praktijk lessen waarbij je volgende aspecten moet beheersen:

  • technische feiten: hoe los je problemen op in de taxi;
  • hoe kun je het beste rijden om snel op plaats van bestemming te komen;
  • hoe ga je om met passagiers: klantvriendelijkheid.

Heb je eveneens de praktijk goed bewezen dan ben je de trotse bezitter van de taxipas en kun je in het fascinerende beroep van taxi chauffeur aan de slag.