Snelcursus rijbewijs

Bent jij bijna 18? Of je hebt net die leeftijd behaald? Dan wordt het tijd om een snelcursus rijbewijs te doen, omdat je je rijbewijs B wilt halen. Dat houdt in dat je niet meer op je ouders hoeft te wachten, maar je kunt je eigen auto nemen en rijden waar en wanneer je maar wilt. Onafhankelijkheid dat is wat je nodig hebt. Met een auto rijbewijs heb je alle vrijheid die je maar wilt hebben! Maar hoe gaat dat nou in zijn werk een snelcursus rijbewijs en welke minimale leeftijd moet je daartoe voor hebben?

Theorie examen voor een snelcursus rijbewijs

In principe is het zo dat je het theorie examen voor het rijbewijs B kunt afleggen bij het CBR zodra je de leeftijd van 18 jaar hebt behaald. Voor de bromfiets geldt daarvoor de leeftijd van 16 jaar. Dit betekent echter niet dat je voor die leeftijd reeds de theorie kunt gaan leren. Je kunt gedurende het jaar voordat je 16 of 18 jaar wordt theorie lessen gaan volgen, zodat je vanaf de dag dat je de juiste leeftijd hebt bereikt het theorie examen kunt afleggen. Daartoe dient je je vanaf de 18 jarige leeftijd in te schrijven bij het CBR zodat je dan het examen kunt afleggen. Heb je dit gehaald dan kun je met het theorie certificaat je in schrijven voor het praktijkexamen. Uiteraard moet je daartoe eerst praktijk lessen in autorijden volgen.

Lessen volgen met een snelcursus rijbewijs

Zodra je het theorie examen hebt behaald kun je een snel cursus rijbewijs doen. Dit betekent dat je in een kort tijdsbestek van 10 dagen met intensieve één op één begeleiding van 4 uur per dag wordt klaar gestoomd om het praktijk examen succesvol te voltooien. Een snelcursus heeft grote voordelen aangezien je de vergaarde rij kennis in de op één volgende dagen niet vergeet. Dit is essentieel omdat daarmee jouw kennis in het besturen van een auto sterk toeneemt en alsmede het vertrouwen daarin. De eerste dag krijg je essentiële stuur vaardigheden onder de knie met het effectief gebruik van de spiegels. Dag twee kun je dan rij ervaring opdoen op de wat rustigere wegen. Geleidelijk neemt dan ook de intensiteit van het rijden toe, alsmede de weg drukte. Het is uiteraard de bedoeling dat je snel went aan het dagelijkse verkeer in de regio waar jij je praktijk examen moet gaan halen.

Praktijk examen

Zodra je de snelcursus rijbewijs hebt doorgelopen heb je alle essentiële basis technieken onder de knie. Dat betekent dat je het praktijk examen kunt aangaan met vertrouwen. Je hebt in deze korte periode veel geleerd en je bent bekwaam in het goed besturen van een auto. Het praktijk examen wordt afgenomen door een CBR specialist die bekwaam is in het beoordelen van nieuwe bestuurders. Bekwaam reageren op mede weggebruikers, goed gebruik van de spiegels, inschatten van potentiële gevaarlijke situaties, eenvoudig manoeuvreren van de auto, enzovoorts zijn belangrijk aandachtspunten tijdens het praktijk examen. Omdat je intensieve begeleiding tijdens de snelcursus rijbewijs hebt gehad, straal je vertrouwen uit en ben je niet echt zenuwachtig. Snel zul je dus geslaagd zijn van het praktijk examen.

Voordelen snelcursus rijbewijs ten opzichte van wekelijks een uurtje

Elke week een uurtje rijden is opzich nuttig, echter heeft als nadeel dat je snel de vergaarde kennis vergeet. Elke week moet je de basis kennis namelijk weer herhalen. Dit biedt onzekerheid in je handelen en als het dan al komt tot een praktijk examen, ben je snel zenuwachtig. Het snelcursus rijbewijs stoomt je in korte tijd klaar om je rijbewijs snel te behalen. Je krijgt intensieve begeleiding waarmee je voldoende kennis opbouwt en gedegen een auto kunt besturen rekening houdend met het overige verkeer. De snelcursus is er op gericht om juist kennis en ervaring in het besturen van een auto in een korte tijdsbestek op te bouwen, om direct daarna het praktijk examen met deze verse kennis en ervaring succesvol te doorlopen.