Rijbewijs verlopen rijden met

Wilt u rijden met een verlopen rijbewijs?

Je rijbewijs verlengen, dat is niet iets waar je dagelijks aan denkt. En dat hoeft ook niet, want gelukkig hoeft het maar 1 keer in de tien jaar. Maar wanneer het wel zo ver is, moet je er wel aan denken. Voor je het weet rijd je rond met een verlopen rijbewijs!

Rijden met verlopen rijbewijs is strafbaar

Het rijden met een verlopen rijbewijs is strafbaar. Dit is minder logisch dan het lijkt, want veel mensen denken daar niet aan. Er zijn nog bestuurders die rond rijden met een rijbewijs die verlopen is. Wanneer je aangehouden wordt en je rijbewijs is minder dan 1 jaar verlopen, is de boete die hier op staat 85 euro. Deze boete loopt fors op wanneer jouw rijbewijs langer dan 1 jaar verlopen is. Dan kan je een boete krijgen van wel 330 euro.
Rijbewijs vernieuwen
Wanneer je niet met een ongeldig rijbewijs wil rijden, moet je dus op tijd zijn met het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Wanneer je de geldigheidsdatum op je rijbewijs in de gaten houd is er dus niets aan de hand. Als je je nieuwe rijbewijs in ontvangst hebt genomen, ben je weer tien jaar voorzien van ‘’ het roze pasje’’. Het kan echter voorkomen dat je vanwege een medisch probleem, of je leeftijd een rijbewijs krijgt die van kortere tijd geldig is.

Bestuurders die in het bezit zijn van het rijbewijs C, D, CE of DE moeten de geldigheidsdatum van hun rijbewijs extra in de gaten houden. Zij moeten namelijk een medische keuring ondergaan voordat het rijbewijs verlengd mag worden. Uiterlijk vier maanden van te voren moet je bij je gemeente een ‘verklaring van geschiktheid’ aangevraagd hebben. Wanneer je deze ontvangen hebt kan je gewoon je rijbewijs laten vernieuwen

Overigens kan je ook een boete krijgen wanneer je rijbewijs niet meer goed leesbaar is. Houd hier dus ook rekening mee en vraag op tijd een nieuw rijbewijs aan!