Rijbewijs verloren

Rijbewijs verloren wat nu?

Als jij je rijbewijs bent verloren (of als deze gestolen is), dan dien je aangiften te doen bij de politie. Vervolgens zal de politie een proces-verbaal opmaken. In het proces-verbaal dat de politie voor u opstelt, staat een korte omschrijving, van de omstandigheden hoe het rijbewijs verloren is gegaan. Vervolgens kunt u met het proces-verbaal van de politie naar de gemeente gaan om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Proces-verbaal aanvragen

In sommige gemeentes is het niet nodig om een proces-verbaal aan te vragen en mee te nemen om een nieuw rijbewijs aan te vragen als je deze kwijt bent. Je kunt dit bij je eigen gemeente navragen, door even telefonisch contact op te nemen als jij je rijbewijs kwijt bent geraakt.

Kosten nieuw rijbewijs

Ook zijn er kosten verbonden aan de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Als je een nieuw rijbewijs gaat aanvragen omdat je de oude verloren bent, krijgt je een nieuw rijbewijs met een normale geldigheidsduur van 10 jaar. De aanvraag van het rijbewijs duurt ongeveer 5 werkdagen en je hebt een geldige legitimatie nodig voor de aanvraag van het nieuwe rijbewijs.

Als u vanwege uw werk geen 5 dagen kunt wachten voordat u weer de weg op kunt is het mogelijk om een spoedprocedure aan te vragen bij uw gemeente. In de meeste gevallen heeft u dan binnen 1 a 2 werkdagen uw rijbewijs. Voor meer informatie over de spoedprocedure kun je contact opnemen met je locale gemeente.