Rijbewijs verlopen

Is jouw rijbewijs verlopen? Of is jouw rijbewijs bijna verlopen? Jouw rijbewijs is het allerbelangrijk document om te mogen autorijden. Je moet het rijbewijs dan ook niet laten verlopen! Je hebt het recht op het mogen autorijden tot de normale geldigheidsduur van het rijbewijs is verlopen. Voor die tijd dien je het rijbewijs bij je gemeente te laten verlengen of te vernieuwen. Let wel dat indien je medische problemen hebt je mogelijk een “Verklaring van geschiktheid” moet aanleveren bij de gemeente verstrekt door het CBR. Standaard geldt dit voor personen waarbij de vernieuwde geldigheidsdatum na het zeventigste levensjaar ligt en voor mensen met een speciaal rijbewijs. Uiteraard moet je er alles aan doen om je rijbewijs niet te verliezen, en dus moet je je netjes gedragen in het verkeer!

Je hebt je rijbewijs laten verlopen, en wat nu?

Soms ben je er niet bij met je hoofd en heb je je rijbewijs laten verlopen! Dat kan gebeuren uiteraard, echter dan is het wel de consequentie dat je in principe niet meer mag autorijden totdat je je rijbewijs hebt vernieuwd bij jouw gemeente. Vroeger moest je opnieuw afrijden, echter tegenwoordig hoeft dit niet meer aangezien het evident is dat je voldoende kennis en ervaring hebt met het autorijden en het rijbewijs je ook niet wegens onbehoorlijk rijden is afgenomen (indien het rijbewijs niet voor 1 juli 1985 is verlopen). Ook al is je rijbewijs dus door de geldigheidsdatum heen, je kunt het rijbewijs simpelweg bij jouw gemeente laten vernieuwen.

Vernieuwen van je rijbewijs

Wil je continu gebruik maken van een geldig rijbewijs, dan moet je simpelweg de geldigheidsdatum in de gaten houden. Zodra het dan bijna de geldigheidsdatum is ga je naar de gemeente en vraag je daar een vernieuwd rijbewijs aan. Houd je dit simpelweg in de gaten dan blijf je het recht houden op het mogen besturen van een auto. Je bent weer tien jaar voorzien van een geldig rijbewijs. Voor sommige mensen met een medisch probleem of wegens leeftijd kan het zo zijn dat een vernieuwd rijbewijs slechts voor een korte tijd wordt afgegeven, waarna de situatie opnieuw moet worden bekeken. Mensen met een rijbewijs C, D, CE of DE moeten medisch worden gekeurd om een verlenging van het rijbewijs te kunnen verkrijgen. Gewoonlijk krijg je van het CBR een “Verklaring van geschiktheid” binnen een termijn van vier maanden. Daarmee kun je dan bij de gemeente je rijbewijs laten vernieuwen.

Vernieuwen van je rijbewijs als je ouder dan zestig jaar bent

Personen met een leeftijd tussen de zestig en vijfenzestig jaar kunnen hun rijbewijs nog laten verlengen tot hun zeventigste. Verstrijkt echter de geldigheid van het rijbewijs na de leeftijd van zeventig jaar dan dient deze persoon medisch te worden gekeurd, ligt echter de uiterste geldigheidsdatum onder de zeventig jaar dan is een medische keuring niet nodig. Het rijbewijs wordt dan ook per vijf jaar verlengt in plaats van gewoonlijk om de tien jaar en moet er vanaf het zeventigste levensjaar bij elke verlenging een medische keuring plaatsvinden. Ook dan krijg je van het CBR binnen vier maand een “Verklaring van geschiktheid”.

Hoe behoud je je rijbewijs

Zolang je je maar aan de verkeersregels houdt, geen gevaarlijk manoeuvres doet, en niet onder invloed rijdt dan zul je nog lang kunnen genieten van je rijbewijs. Let er dan wel op dat je je rijbewijs elke tien jaar moet laten verlengen. Af en toe in je rijbewijs kijken doet je dan ook herinneren aan wanneer je weer een keer naar de gemeente moet voor een verlenging. Bega je ernstige verkeersovertredingen en/ of wordt je twee keer veroordeeld binnen vijf jaar voor rijden onder invloed van alcohol dan wordt je rijbewijs van rechtswege ingenomen en mag je geen auto meer besturen. Voorkom dan ook ten stelligste deze omstandigheden! Gedraag je netjes in het verkeer, en stel een Bob aan die jou en je vrienden na een avondje stappen veilig naar huis brengt. Voorkomen is beter dan genezen.