Rijbewijs verlopen wat nu

Rijbewijs verlopen? Weet wat je moet doen!

Een rijbewijs is over het algemeen 10 jaar geldig. Om er voor te zorgen dat je niet zonder rijbewijs komt te zitten, moet je deze dus op tijd laten verlengen. Maar wat nou als je rijbewijs al verlopen is? Mag je dan nog steeds gebruik maken van het voertuig?

Geldigheid van je rijbewijs

Het kan voorkomen dat jouw rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is, omdat het CBR dit zo bepaald heeft. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een medische achtergrond of je leeftijd.
Het is simpel te voorkomen dat je rijbewijs verloopt. De geldigheidsdatum staat op je rijbewijs Op het pasje staat de datum wanneer je je rijbewijs aangevraagd of verlengd hebt, en staat ook de datum tot wanneer je rijbewijs geldig is.

Rijden zonder rijbewijs strafbaar

Wanneer je dit niet in de gaten houdt, kan het dus voorkomen dat je rijbewijs verlopen is. Vanaf dat moment is je rijbewijs verlopen en is deze niet meer geldig. Je mag dan niet meer rijden. Je moet dan eerst naar het gemeentehuis om je rijbewijs te laten verlengen. Pas wanneer je je rijbewijs weer in ontvangst hebt genomen, mag je weer rijden in het voertuig waar jij je rijbewijs voor gehaald hebt. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat je strafbaar bent wanneer je je rijbewijs niet op tijd verlengd hebt, maar wel gaat rijden.

Hoogte boetes

Als je wordt aangehouden door de politie dan kan je dus een boete krijgen. De hoogte van de boete, hangt af van de tijd dat jouw rijbewijs verlopen is. Wanneer je rijbewijs minder dan 1 jaar verlopen is kan je een boete van 85 euro verwachten. Wanneer dit 1 jaar of meer is, is deze boete opgelopen tot een bedrag van 330 euro.  Dus wil je dat voorkomen,  hou dan je rijbewijs in de gaten!