Rijbewijs verlopen boete

Wist u dat u een Boete riskeert met een verlopen rijbewijs

Maandenlang lessen, examenstress voor het afrijden, gelukkig is dat allemaal achter de rug. Die felbegeerde roze kaart is eindelijk in je bezit. Heerlijk. Met een rijbewijs gaat er een wereld voor je open: je kunt gaan en staan waar je wilt, wanneer je maar wilt. Bovendien zijn er geen vertrektijden meer om rekening mee te houden, waar je mee te maken zou krijgen in het openbaar vervoer. Want - laten we eerlijk wezen - het openbaar vervoer is prima geregeld in ons land, maar biedt niet hetzelfde gevoel van vrijheid dat inherent is aan het hebben van een eigen auto.

Onvoorziene boetes

Tenminste, die vrijheid is wel gebonden aan verkeersregels natuurlijk. Door rood licht rijden of het negeren van verkeersborden, weinig zal het ontgaan dat dit soort vergrijpen zeer waarschijnlijk leiden tot fikse verkeersboetes. Zonde, want dit gaat vaak gemoeid met een flinke som geld. Geld dat beter kan worden gebruikt voor andere doeleinden. Wat weinig mensen echter weten, is dat je ook in aanmerking kan komen voor een boete zonder daadwerkelijk op actieve wijze verkeersregels te overtreden. Een voorbeeld hiervan is rijden met een verlopen rijbewijs. Zelfs als je gedurende de tijd dat je rijbewijs nog geldig was geen enkele verkeersovertreding hebt begaan, wordt het niet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs als een overtreding gezien. Met alle gevolgen van dien.

Denk vooruit

Het lijkt nog zo ver. Je rijbewijs is immers tien jaar lang geldig. Dat vergt een behoorlijke langetermijnplanning en het is daarom logisch dat je er niet altijd bij stilstaat tot wanneer je rijbewijs nu precies geldig is. Toch is het zaak om dit goed in de gaten te houden. Als het moment is aangebroken dat de 'houdbaarheidsdatum' van je rijbewijs is verstreken en je achtereenvolgens voor wat voor reden dan ook in aanraking komt met de politie in het verkeer, dan kunnen de boetes hoog oplopen. Je kunt beter voorkomen dan genezen, ook al lijkt het allemaal zo ver weg. Die tien jaar zijn misschien wel sneller voorbij dan je denkt.

Fikse boetes verlopen rijbewijs

De boetes liegen er niet om. Als je door de politie wordt aangehouden en niet in staat bent een geldig rijbewijs te laten zien, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Uit vastgestelde wettelijke normen van de Rijksoverheid en het Openbaar Ministerie blijkt namelijk dat de boete momenteel 90€,- bedraagt als je rijbewijs minder dan een jaar 'over de datum' is. Indien je rijbewijs echter langer dan een jaar verlopen is, staat de boete hiervoor vastgesteld op maar liefst 330€,-. En wanneer je als bestuurder tweemaal wordt aangehouden zonder in het bezit te zijn van een legitiem rijbewijs binnen vier jaar, kun je bovendien gedagvaard worden. Verleng je rijbewijs daarom voortijdig.

Wees gewaarschuwd

Het zou toch zonde zijn om een boete te krijgen voor het laten verlopen van je rijbewijs. Het is funest voor de portemonnee, en bovendien riskant als je de auto nodig hebt voor je werk. Kijk geregeld naar je rijbewijs om je ervan bewust te zijn wanneer je deze moet verlengen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 
Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl