Rijbewijs verlenging kosten

Verlengen van rijbewijs kost geld

Je rijbewijs heeft een beperkte geldigheidsduur en dient daarom voor de uiteindelijke vervaldatum vervangen te worden. Als je hieraan niet voldoet, loop je namelijk het risico om fikse boetes te krijgen indien je voor wat voor reden dan ook met de politie in aanraking komt; rijden zonder geldig rijbewijs is immers strafbaar. Maar wat kost dat nu eigenlijk om je rijbewijs te verlengen?

Variabele prijs rijbewijs

Elke gemeente mag zelf een prijs bepalen voor zowel het aanvragen als het verlengen van een rijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid staat vermeld dat per 1 januari 2012 vaste rijkskosten zijn vastgesteld van € 9,50 per rijbewijs. Daarbuiten komen echter nog gemeentelijke kosten die kunnen variëren per gemeente, afhankelijk van onder andere de gemaakte administratiekosten en het aantal beschikbare afgiftepunten waar een gemeente beschikking over heeft.

Tarieven van enkele grote gemeenten

Om een beeld te schetsen van de prijzen die je kunt verwachten bij het vernieuwen van het rijbewijs, is hieronder een kort overzicht bijgevoegd van de prijzen die enkele grote gemeenten in Nederland hanteren:

  • Amsterdam: € 46,-
  • Utrecht: € 51,05
  • Rotterdam: € 50,70
  • Den Haag: € 46,50
  • Enschede: € 56,05
  • Groningen: € 68,-

Deze lijst is echter verre van compleet. Opvallend is dat er flinke prijsverschillen zijn in de prijzen voor het verlengen van een rijbewijs per gemeente. In Groningen is het al aanzienlijk duurder om een rijbewijs te vernieuwen dan in Amsterdam. Amsterdam zelf behoort tot het middensegment qua prijzen. Zo was de gemeente Leidschendam-Voorburg in 2010 met haar tarief van slechts € 23,- de goedkoopste, en ondanks het feit dat de prijs inmiddels is opgelopen tot € 37,80, laat dit voorbeeld maar al te goed zien dat de tarieven die gemeenten onderling hanteren behoorlijk kunnen verschillen, óók intern.

Spoedaanvraag rijbewijs

Je kunt er ook voor kiezen een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als het rijbewijs met spoed aangevraagd wordt, kun je deze in de regel - als je tenminste voor een bepaalde tijd je aanvraag hebt ingediend - de eerstvolgende werkdag al afhalen. De consequentie is echter wel dat er een meerprijs betaald dient te worden. Bij de gemeente Amsterdam leidt dit bijna tot een verdubbeling van het tarief: € 80,10 voor een versneld rijbewijs tegenover € 46,- voor een gewone aanvraag.

Vast tarief?

Vanuit de landelijke politiek is er meerdere malen geopperd om een maximumtarief vast te stellen voor het verlengen van rijbewijzen. Onder leiding van minister Schultz van Haegen is onder Kabinet-Rutte I besloten dat er voor gemeenten een maximumtarief van € 37,05 zou komen voor het aanvragen van een standaardrijbewijs. Deze maatregel is echter nog niet ingevoerd en tot op heden is het ook nog niet bekend wanneer dit wel het geval zal zijn. Daarom is het raadzaam om voor de zekerheid informatie in te winnen bij de gemeente waarin je woont. Vaak is op de website van de desbetreffende gemeente wel te vinden wat voor tarieven er gehanteerd wordt.

 
Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl