Rijbewijs verlengen

Voor de verlenging van een gewoon rijbewijs kun je altijd bij jouw gemeente terecht. Heb je geen medische beperking dan kun je met je oude rijbewijs en twee recente pasfoto's (conform de voorwaarden voorschriften voor pasfoto's) een verlenging van je rijbewijs aanvragen. Houdt daarbij rekening dat je vijf werkdagen moet wachten voordat je het rijbewijs in handen hebt. Toch kun je in spoed gevallen een vernieuwd rijbewijs binnen een dag hebben, echter reken daarbij op aanvullende kosten. Deze kosten variƫren tevens per gemeente. Indien je rijbewijs is verlopen, dan mag je na de geldigheidsdatum geen auto meer rijden totdat je het rijbewijs hebt vernieuwd. Je hoeft echter niet net als vroeger opnieuw af te rijden. Let bij continu gebruik van je rijbewijs dan ook goed op naarmate de geldigheidsdatum naderbij komt. Daarmee voorkom je een verlopen rijbewijs.

Rijbewijs C, D, CE, DE verlengen

Bestuurders met een speciaal vak hebben speciale rijbewijzen. Dit zijn de rijbewijzen in de categorie C, D, CE en DE. Omdat van deze bestuurders uiteraard veel wordt verwacht en zij ook verantwoordelijkheid dragen voor wat zij vervoeren, dienen zij van goede gezondheid te zijn. Deze chauffeurs zitten vaak lange tijd achter het stuur en moeten dus een stralende gezondheid hebben. Daartoe dienen zij medisch gekeurd te worden. Bij eventueel gebruik van medicamenten dient dan ook aangetoond te worden dat deze volgens de bijsluiter geen bedwelmend effect hebben op de reactie snelheid van de chauffeur. Gezonde chauffeurs rijden veilig.

Rijbewijs verlengen voor personen ouder dan zestig jaar

Mensen die tussen de zestig en vijfenzestig jaar oud zijn kunnen nog gewoon hun rijbewijs laten verlengen. Vanaf die leeftijd wordt het rijbewijs per keer slechts met vijf jaar vernieuwd. Zodra de geldigheidsdatum van een nieuw rijbewijs over de zeventig jaar komt te liggen dien je eveneens een medische keuring te ondergaan op basis waarvan door het CBR een Verklaring van Geschiktheid jou wordt verstrekt. Die verklaring geeft in principe aan dat je zonder gevaar voor jezelf of anderen veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Ook op oudere leeftijd kun je nog gewoon aan het verkeer deelnemen!

Rijbewijs verlengen voor personen met een medische achtergrond

Mensen die zwaar ziek zijn, of zijn geweest kan het zijn dat een medische keuring moet worden ondergaan, om aan te tonen dat je capabel genoeg bent om een auto te besturen. Daarbij kan het echter zo zijn dat het rijbewijs wel voor een kortere termijn wordt afgegeven, aangezien je lichaam mogelijk continu aan het veranderen is door de onderhevige of de voorgaande medische ingrepen danwel medicamenten. Het kan namelijk zo zijn dat je door de medische ingrepen minder goed een auto kunt besturen danwel de medicijnen je een bedwelmd gevoel geven. Dat kan dan de reden zijn om mogelijk jou voor een korte periode geen rijbewijs te verstrekken, echter dat je moet wachten totdat jouw omstandigheden zijn verbeterd. Let wel dat het niet erg is dat je rijbewijs is verlopen, je kunt zodra je aangesterkt bent met een medische verklaring bij jouw gemeente een vernieuwd rijbewijs verkrijgen.

Verklaring van Geschiktheid

Personen die medisch moeten worden gekeurd krijgen binnen een periode van vier maand een Verklaring van Geschiktheid. Deze verklaring wordt afgegeven door het CBR en verklaart dat jouw medische omstandigheden en het gebruik van bepaalde medicamenten geen invloed hebben op jouw rij gedrag danwel je reactie snelheid in het verkeer. Je kunt dan ook net als een ander persoon gewoon aan het verkeer deelnemen op een veilige en vertrouwde manier. Deze verklaring wordt eveneens afgegeven bij speciale rijbewijzen, alsmede voor oudere personen. Heb je deze Verklaring van Gezondheid dan kun je naar jouw plaatselijke gemeente kantoor om een vernieuwd rijbewijs aan te vragen.