Rijbewijs kwijt

Om welke reden ben jij jouw rijbewijs kwijt geraakt? Het kan zijn dat je portemonnee wordt gestolen, en dus ben je je rijbewijs kwijt. Ook kan het zijn dat je simpelweg je rijbewijs bent verloren. Een andere reden kan zijn dat je door onbehoorlijk gedrag in het verkeer je rijbewijs bent kwijt geraakt. Zonder rijbewijs mag je in principe niet autorijden en dus moet je een nieuw rijbewijs aanvragen. Dat kan niet zomaar, aangezien je eerst moet bewijzen dat je rijbewijs echt vermist is. Daartoe kun je aangifte doen bij de politie. Indien de politie jouw rijbewijs heeft ingenomen moet je soms opnieuw theorie en praktijk lessen zodat je opnieuw examen aflegt bij het CBR

Aangifte doen bij de politie bij een verloren of vermist rijbewijs

Is je rijbewijs vermist of is het kwijt dan moet je aangifte doen bij de politie. Daartoe moet je eerst een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie hebben betreffende jou persoonlijke gegevens. Met dit document ga je naar de politie en geef je de vermissing van je rijbewijs aan. De politie zal een proces verbaal opstellen betreffende de omstandigheden dat het rijbewijs vermoedelijk vermist is geraakt en zal deze verder formeel maken. Dit is in principe je bewijs dat je rijbewijs ook echt verdwenen is. Met het proces verbaal kun je een nieuw rijbewijs aanvragen.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Met het proces verbaal van de vermissing kun je bij het loket Publiekszaken van jouw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Uiteraard moet je dit aanvragen op persoonlijke basis en moet je in het GBA staan ingeschreven. Je moet er uiteraard rekening mee houden dat je naast de gewone kosten voor het aanvragen van een rijbewijs eveneens aanvullende kosten moet betalen wegens vermissing. Binnen 5 dagen heb je dan je rijbewijs. Heb je je rijbewijs snel nodig dan kun je een spoed aanvraag doen waarmee het rijbewijs binnen een dag klaar is, echter je moet wel voor de middag de aanvraag reeds hebben gedaan. Hieraan zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.

Opnieuw theorie en praktijk lessen volgen om een nieuw rijbewijs te kunnen aanvragen

Door onbehoorlijk gedrag in het verkeer en wel tot op twee keer toe, zal je rijbewijs door de politie ingenomen worden zonder kans dat je deze terug krijgt indien de rechter daartoe beslist. Je zult dus opnieuw lessen moeten gaan volgen om voldoende kennis en ervaring op te doen in het wel correct besturen van een auto. Zodra je het theorie certificaat hebt behaald kun je eveneens bij het CBR een praktijk examen afleggen.

Puntensysteem voor rijbewijzen

Per 1 april 2011 is het puntensysteem voor rijbewijzen ingevoerd. Op het moment dat je binnen vijf jaar twee maal door een rechter wordt veroordeeld wegens rijden onder invloed. Je bent dan het rijbewijs kwijt met als gevolg dat je niet meer een auto mag besturen. Hierbij geldt wel dat bij de tweede overtreding het promillage meer dan 1,0 moet zijn, danwel je weigert medewerking aan een alcohol onderzoek. Na de periode dat je rijontzegging hebt opgelegd gekregen moet je opnieuw rij-examen doen. Dit principe is slechts van toepassing op rijden onder invloed van drank voor beginnende en niet voor ervaren automobilisten.