Rijbewijs d

Wil jij ook een touringcar of bus kunnen besturen? Voor het besturen van een bus als buschauffeur heb je het rijbewijs D nodig met code vakbekwaamheid behorende bij het vak buschauffeur. Bestuur je voertuigen met negen personen inclusief jezelf dan ben je verplicht om een rijbewijs D te hebben. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van je passagiers. Om het rijbewijs D te verkrijgen moet je binnen twee jaar nadat je het traject bent begonnen, klaar zijn met alle onderdelen behorende bij het rijbewijs D met vakbekwaamheid. De theorie opleiding vergt dan ook het toe-eigenen van veel technische, administratieve kennis alsmede hoe je adequaat met mensen moet omgaan. Uiteraard een complex geheel waar je dus twee jaar de tijd voor krijgt.

Welke personen zijn geschikt om buschauffeur te zijn?

In principe is het vak buschauffeur geschikt voor iedereen die graag met mensen omgaat, geconcentreerd kan werken en zich niet snel laat afleiden. Daarnaast moet je het leuk vinden om veel op de weg te zijn, en er geen probleem mee hebt om een ander prakje te eten dan dat je thuis gewend bent. Verder moet je tijdens de praktijk lessen voldoende ervaring in het uitvoeren van bijzondere verrichtingen en manoeuvres krijgen. Bovendien moet je wennen aan de nieuwe rijstijl en uiteraard de omvang van een bus. Alles draait om het hebben van vertrouwen in jouw stuur kunsten en reactie snelheid. Zie je het wel zitten om een buschauffeur te worden, meldt je dan aan! Momenteel is er in de branche een tekort aan goed geschoolde buschauffeurs. Pak jij deze kans?

Code vakbekwaamheid voor buschauffeurs

Door het CCV wordt je theoretisch en praktisch getoetst omtrent jouw complete en parate kennis die nodig is voor het effectief uitvoeren van het buschauffeur vakmanschap. Dit wordt de code vakbekwaamheid voor buschauffeurs genoemd en moet om de vijf jaar opnieuw worden behaald. Als buschauffeur heb je veel verantwoordelijkheid aangezien je aan de continue veiligheid van je passagiers moet denken, door het zorgvuldig uitvoeren van het buschauffeur vak. Technische bus kennis is van belang om de bus draaiende te houden. Bovendien sta je continu in contact met mensen, en hun gedragingen. Criminaliteit en vernielzucht daar kom je ook mee in aanraking, dus hoe ga je daar mee om? Dit wordt je aangeleerd binnen de lessen voor het rijbewijs D in drie afzonderlijke delen vakbekwaamheid en een praktische toets.

Welke stappen moet je doen om je rijbewijs D te halen?

De volgende stappen moet je doorlopen om het rijbewijs D te behalen met code vakbekwaamheid.

  1. Deel 1 vakbekwaamheid (verkeer en techniek) met het theorie examen rijbewijs D;
  2. Deel 2 vakbekwaamheid (administratie) betreffende vervoersadministratieve zaken, beroepsimago, veiligheid en de relatie met passagiers;
  3. Deel 3 vakbekwaamheid met drie cases betreffende deel 1 en 2 vakbekwaamheid;

Het laatste onderdeel is essentieel voor het praktijk examen rijbewijs D. Tevens moet je een praktische toets betreffende de passagier afleggen. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe je reageert in noodsituaties enzovoorts. Tot slot is er een toets op een besloten terrein of simulator D.

Deel 1 en 2 vakbekwaamheid en het theorie examen rijbewijs D moet je altijd halen voordat je het praktijk examen doet. De overige stappen mag je hierna doen, echter binnen twee jaar nadat je het deel 1 vakbekwaamheid met het theorie examen rijbewijs D hebt behaald.

Je hebt je rijbewijs D met vak bekwaamheid behaald!

Het traject om te komen tot een compleet rijbewijs D met code vakbekwaamheid heb je goed en snel doorlopen. Omdat je een verantwoordelijk beroep hebt als buschauffeur dien je medisch gekeurd te worden. Van het CBR krijg je daartoe de Verklaring van Geschiktheid. Met alle documenten kun je dan bij het plaatselijke gemeente kantoor je rijbewijs D met code vakbekwaamheid afhalen. Gefeliciteerd en veel bus rijplezier!

Touringcar chauffeur of stadsbus chauffeur

Er is geen verschil bij de eisen van de overheid voor het besturen van een bus of touringcar. Veelal krijg je aanvullende opleidingen van het bedrijf waarvoor je gaat werken, zoals speciale opleidingen om te rijden met:

  • gelede bus met meerdere assen
  • dubbeldekker touringcar
 

Jouw mening telt

Mijn favoriete merk touringcar is:
 

Kenniscentra mobiliteit

Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl