Rijbewijs ce

Wilt jij ook een vrachtauto combinatie besturen met een aanhangwagen of oplegger? Dan moet je al snel een rijbewijs CE hebben. Een mooi beroep uiteraard, vrachtwagen chauffeur! Aangezien je een lange combinatie bestuurt heb je ook een hoge mate van verantwoordelijk rij gedrag en verkeersinzicht. Je moet namelijk goed aanvoelen en weten hoe de combinatie reageert in specifieke omstandigheden. Daartoe krijg je via lessen E bij C gedegen onderricht door te oefenen met een vrachtwagen en hoge aanhanger combinatie. Speciale aandacht krijgt het achteruit rijden met gebruik van de verlengde achteruit kijk spiegels. Behendigheid en bekwaamheid met voldoende anticipatie capaciteit maken jou een goede vrachtwagen combinatie chauffeur.

Wanneer moet je een rijbewijs CE hebben?

Je moet voor je werk of privé een combinatie vrachtauto met aanhangwagen rijden, dan moet je al snel weten wat de combinatie inclusief laadvermogen weegt. De vrachtwagen zelf is al een voertuig dat meer weegt dan 3500 kg. Trek je dan een aanhangwagen met een maximale massa van 750 kg dan is een E bij het rijbewijs C niet nodig. Uiteraard kan het wel zo zijn dat je andere aanhangwagens trekt met een grotere massa dan 750 kg, dan ben je al verplicht om een rijbewijs CE op zak te hebben. De combinatie is zwaar, reageert log en traag met een langere remweg en steekt vele meters achter je uit. Goed inzicht en overzicht houden omtrent al het verkeer is van belang. Een gedegen opleiding is dan ook onmisbaar.

Lessen Rijbewijs CE

Vooraf aan het volgen van praktijk lessen en het praktijk examen hoef je geen theoretisch deel af te leggen. Dit heb je namelijk al gehad bij het verkrijgen van het rijbewijs C. Ben je dus in bezit van een rijbewijs C dan kun je per direct starten met het volgen van praktijk lessen. Je hebt mogelijk geen theorielessen, echter tijdens de praktijk lessen wordt wel duidelijk hoe je moet reageren op het overige verkeer, hoe je de vrachtwagen combinatie behendig bestuurt en hoe je risicovolle omstandigheden vroegtijdig kunt signaleren. Belangrijk is daarbij in de gaten te houden hoe de aanhangwagen reageert op jouw stuur kunsten. Uiteraard wil je het overige verkeer niet in gevaar brengen. Gewoonlijk kun je de lessen in 2 tot 4 dagen afronden waarna je het praktijk examen voor het rijbewijs CE bij het CBR aflegt.

Beroepschauffeur en rijbewijs CE

Indien je voor je werk veel per week moet vrachtauto rijden betekent dit dat je een beroepschauffeur bent. Je bent beroepschauffeur als je meer dan 12 uur per week op de weg zit. Daartoe bestaat de codering vakbekwaamheid of code 95. Daartoe heb je tijdens de theorie en praktijk lessen voor het rijbewijs C aanvullende toetsen en vakbekwaamheidslessen gehad welke je dus in het verleden al hebt behaald. Mocht je dus een E bij je rijbewijs C krijgen, dan geldt de code vakbekwaamheid voor het complete rijbewijs CE. Voor het verkrijgen van de E bij C worden dus geen aanvullende vakbekwaamheid eisen opgelegd.

Medische geschiktheid

Voor het besturen van een vrachtauto met rijbewijs C of CE, ben je verplicht je medisch te laten keuren. Het kan zo zijn dat je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt. Word je goed gekeurd krijg je van het CBR een Verklaring van Geschiktheid mee, waarmee wordt verklaard dat eventuele beperkingen of eventueel gebruik van medicijnen geen negatieve invloed heeft op je rij capaciteit, je reactie vermogen danwel je verkeersinzicht. Je blijft net als normaal veilig rijden.