Rijbewijs be

Om een aanhanger te trekken van groot gewicht dien je een rijbewijs BE te hebben, dat is dus een aanvulling E op je huidige rijbewijs B. Dit geeft je het recht om met je auto zware lasten te trekken. Hoeveel mag je nu eigenlijk met een rijbewijs BE trekken, en wanneer moet je een rijbewijs C hebben. Wat voor type lessen krijg je nu eigenlijk met een rijbewijs BE? Belangrijke vragen aangezien de cursus en het afrijden uiteraard inspanning, tijd en geld neemt. Uiteraard is een vergelijk tussen verschillende pakket aanbieders van belang om zo het beste voor je geld te krijgen.

Wanneer moet je Rijbewijs BE hebben om aanhangwagen te trekken?

In principe is het zo dat je aanhangwagens inclusief laadvermogen niet meer dan 750 kg wegen met een rijbewijs B mag voort trekken. Wil je een aanhangwagen van meer dan 750 kg trekken dan heb je al een rijbewijs B nodig. Het gewicht van de aanhangwagen is dan niet meer van belang, het gewicht dat je mag trekken wordt om technische redenen beperkt tot de maximale trekhaak last welke op het kentekenbewijs staat vermeldt. Daarbij geldt wel dat het maximale gewicht van het trekkende voertuig minder is dan 3500 kg. Je mag uiteraard meer trekken mits de trekhaak last maar niet wordt overschreden. Bedraagt het gewicht van het trekkende voertuig meer dan 3500 kg dan is het voertuig van groot zwaar formaat en dien je een rijbewijs C te hebben. Voor campers geldt hetzelfde, een rijbewijs BE is onvoldoende je dient een rijbewijs C op zak te hebben.

Rijlessen rijbewijs BE

Om je rijbewijs BE te halen moet je uiteraard ervaring krijgen met het behendig manoeuvreren van een auto met aanhanger. Tijdens de lessen krijg je instructies hoe je op de zware last achter de auto moet letten. Achteruit rijden is altijd een spannend verhaal. Bij hoge aanhangwagens dien je dan ook met de verlengde spiegels achteruit kijken en inschatten hoe je de aanhangwagen met de last manoeuvreert. In deze is het altijd zo dat oefening kunst baart. Echter rijden met een aanhangwagen leert snel, en je voelt je dan ook snel op je gemak. Om de beste lessen voor je geld te krijgen kun je vergelijken tussen verschillende BE rijbewijs rijscholen, of je kunt een kennis vragen die eveneens een BE rijbewijs heeft behaald wat zijn ervaringen zijn geweest.

Examen rijbewijs BE

Aangezien de rijlessen rijbewijs BE snel verlopen kun je soms binnen één of twee dagen na je lessen afrijden bij het CBR. Daartoe dien jij of de leerschoolhouder wel vooraf een dag voor het examen te reserveren. Het examen rijbewijs BE wordt afgenomen bij één van de dertig CBR regiokantoren en duurt 55 minuten. Daarbij wordt door de examinator specifiek gelet op kijkgedrag met verlengde spiegels, voor- en achteruit manoeuvrebiliteit, behendigheid van de combinatie in samenspel met het overige wegverkeer, enzovoorts. Uiteraard gaat het om het totaal plaatje van jouw rij capaciteiten. Ben je geslaagd dan krijg je van het CBR een aanvullende Verklaring van rijvaardigheid E behorende bij B zodat je het rijbewijs kunt afhalen bij de gemeente. Mocht je bovendien lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben dien je je medisch te laten keuren. Bij het CBR krijg je dan een Verklaring van Geschiktheid bij de overige documenten.

 
Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl