Rijbewijs b

Wil jij graag in een auto rijden? Dat kan! Om een rijbewijs B voor het besturen van een auto te behalen moet je minimaal de leeftijd van 18 jaar hebben. Je kunt echter beginnen met de theorie lessen voor het rijbewijs B voordat je 18 jaar wordt. Je dient echter wel het theorie examen af te nemen op de dag of nadat je je 18e verjaardag hebt gevierd. Daartoe kun je wel vooraf de theorie examen dag reserveren. Heb je het theorie certificaat in handen dan kun je beginnen met het volgen van praktijk lessen bij een leerschool. Veelal wordt het volgen van theorie en praktijk lessen bij een leerschool in een pakket aangeboden om zo de kosten te drukken.

Theorie examen rijbewijs B

Het theorie examen rijbewijs B neemt vijfenveertig minuten in beslag en wordt afgenomen bij één van de dertig CBR regio kantoren. Het theorie examen bestaat uit een drietal onderdelen.

  1. Gevaarherkenning met 25 vragen waarvan er minimaal 13 goed moeten worden beantwoord. Deze vragen gaan om situatie inschattingen van jouw kant om te voorkomen dat er gevaar dreigt. Neem je dus gas terug als je vlakbij iemand naar de bus ziet rennen.
  2. Verkeersregels met 30 vragen en verkeersinzicht met 10 vragen waarvan in totaal 35 vragen goed moeten worden beantwoord. Het is evident dat je de verkeersregels moet kennen echter bij verkeersinzicht moet je inzien wat mogelijk verstandig is om te doen, hoe je juist moet handelen. Stop je voor een achteruit rijdende vrachtwagen, neem je gas terug als je in de verte mensen ziet uitstappen bij een bushalte enzovoorts.

Praktijk examen rijbewijs B

Tezamen met een examinator van het CBR wordt je getoetst. Voordat je de weg opgaat worden je ogen getoetst door het aflezen van een kentekennummer van een op 25 meter afstand geparkeerde auto. Daarna ga je samen de auto even checken en kun je de weg op. Tijdens het examen op de openbare weg wordt je nauwkeurig door de examinator in de gaten gehouden en word je kijkgedrag naar het verkeer voor je en even zo belangrijk je kijkgedrag in de spiegels beoordeeld. Doe je dat goed dan houd je overzicht betreffende waar het overige verkeer zich bevind. Je moet goed opletten wat het overige verkeer doet, en je zult moeten anticiperen op verkeer op een afstand. Hiernaast doe je nog enkele oefeningen als de hellingproef, keren van de auto op een smalle weg, inparkeren enzovoorts. Enkele van deze punten heb je mogelijk al vrijstelling gekregen aangezien je deze bij de tussentijdse toets reeds goed en behendig hebt gehaald. De examinator geeft je een beoordeling op het totaal plaatje. Klopt dat plaatje dan ben je geslaagd, echter de examinator zal mogelijk nog wel enige op- of aanmerkingen hebben.

Verklaring rijvaardigheid

Zodra je het praktijk examen hebt doorlopen en je bent geslaagd dan krijg je dat veelal per ommegaande te horen. Van het CBR krijg je dan ook een Verklaring van rijvaardigheid mee, zodat je je rijbewijs B kunt aanvragen. Dit doe je bij het publieksloket van jouw gemeente. Mocht je tevens een verstandelijke, lichamelijke of medische beperking hebben dan moet je je eveneens medisch laten keuren, waarna je van het CBR indien nodig een Verklaring van geschiktheid krijgt. Ook deze dien je dan bij de aanvraag van het rijbewijs B te tonen. Het kan dan echter wel zo zijn dat het rijbewijs je voor een minder lange periode wordt verstrekt.