Rijbewijs aanvragen

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Als je geslaagd bent voor je autorijexamen, mag je nog niet officieel de weg op. Je mag pas officieel een auto besturen als je in het bezig bent van een geldig rijbewijs. Het is dus belangrijk dat je zo snel als mogelijk je rijbewijs gaat aanvragen zodat je de weg op kunt en lekker kunt gaan autorijden. Nadat je geslaagd bent voor het rijexamen kun je naar de gemeente gaan om je rijbewijs aan te vragen. Je moet je rijbewijs persoonlijk gaan aanvragen en afhalen bij de gemeente. Als je het rijbewijs gaat aanvragen dien je een geldig legitimatie bewijs mee te nemen om jezelf te identificeren, een pasfoto (conform de regelgeving rondom de pasfoto) en geld voor de aanvraag van het rijbewijs.

Rijbewijs ophalen

Als het rijbewijs is aangevraagd duurt het doorgaans 5 werkdagen voordat je het rijbewijs kunt gaan ophalen. Als je het rijbewijs gaat ophalen, dien je weer een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en eventuele papieren die je van de gemeente had meegekregen. Als je het rijbewijs sneller wilt hebben kun je hem met een spoedprocedure aanvragen. In de meeste gevallen heb je het rijbewijs dan binnen 1 a 2 werkdagen.

Geldigheid rijbewijs

De geldigheid van je rijbewijs is 10 jaar. Als deze periode is verlopen dien je weer een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ook als je rijbewijs binnen deze periode wordt gestolen of als je het rijbewijs kwijtraakt, dien je een nieuw rijbewijs aan te vragen.