Rijbewijs a

Wil jij ook jouw motor rijbewijs halen? Motor rijden met een Rijbewijs A dat willen we allemaal wel! Lekker door de bocht scheuren en lekker snel optrekken en wegrijden. Toch ben je als motorrijder een kwetsbare weggebruiker en dien je dus behendig en ervaren tussen het overige verkeer door te rijden. Verkeersinzicht is essentieel. Door lessen motorrijden te volgen krijg je de basis beginselen om efficiƫnt en accuraat met voldoende vertrouwen aan het verkeer deel te nemen. Het is dus van belang dat je een gedegen theorie examen en een uitgebreid praktijk examen aflegt. Met voldoende ervaring, theoretisch inzicht en behendig rijgedrag mag je met een motor de weg op.

Theoretische deel rijbewijs A

Middels een vijftigtal multiple choice vragen wordt je kennis getoetst betreffende verkeersregels, verkeersinzicht, milieu en motor techniek alsmede verantwoord rijgedrag. Deze vragen gaan over speciale motor gerelateerde verkeerssituaties, die je voor 80% goed moet beantwoorden. Daarvoor heb je 45 minuten de tijd. Binnen een pakket van theorie en praktijk lessen bij een leerschool krijg je daartoe studieboeken, een studie CD en online ondersteuning. Frequente zelfstudie en de online testen helpen je zondermeer om het theoretische deel succesvol af te leggen. Enige zelf discipline is dus van belang en werpt snel vruchten af. Het theorie examen leg je af bij het regio kantoor van het CBR.

Praktijk examen rijbewijs A

Binnen het praktijk examen rijbewijs A moet je een tweetal delen behalen. Ten eerste het examen voertuig beheersing AVB waarbij je motor behendigheidsoefeningen moet afleggen op en van het verkeer afgeschermd terrein. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de stopproef, noodstop, de denkbeeldige acht, de snelle slalom, enzovoorts. Heb je dit deel behaald dan ga je de weg op voor het examen verkeersdeelneming AVD. De examinator let daarbij specifiek op je kijkgedrag, de interactie met het overige verkeer, je motor behendigheid. De beoordeling of je geslaagd bent of niet hangt dan af van het totaal beeld dat de examinator van jouw prestaties heeft.

Na het praktijk examen rijbewijs A

Zodra je geslaagd bent voor het rijbewijs A, krijg je van het CBR een Verklaring van Rijvaardigheid. Mocht je eventueel een lichamelijke of geestelijke beperking hebben dan dien je eveneens medisch gekeurd te worden, waarna je een Verklaring van Geschiktheid van het CBR krijgt. Met deze documenten ga je naar de gemeente en kun je je rijbewijs A afhalen. Voor het effectief rijden op een motor is na het behalen van je rijbewijs frequente oefening van belang. Uiteraard leer je op de weg, echter specifieke motor rijvaardigheden kun je aanvullend trainen bij een leerschool. Daarmee krijg je meer zekerheid omtrent hoe te handelen en tevens weet je wat je allemaal met je motor kunt doen.

Rijbewijs AM

Naast het rijbewijs A bestaat er ook het rijbewijs AM. Dit is in de plaats gekomen voor het vroegere brommer certificaat. Als je dus een brommer, brommobiel, scooter, bromfiets wilt besturen dan moet je een rijbewijs AM bij je hebben. Heb je echter al een rijbewijs A dan hoef je niet alsnog een rijbewijs AM te hebben. Bestuur je echter een scooter of brommer dan dien je uiteraard wel je rijbewijs A op zat te hebben. Zonder een geldig rijbewijs op zak ben je namelijk strafbaar.