Rijbewijs verlenging 70 jaar

Rijbewijs verlengen als je zestig jaar of ouder bent. Hoe gaat dat?

Normaal gesproken is het verlengen van je rijbewijs geen probleem. Je vraagt op tijd een nieuw rijbewijs aan bij je gemeente en binnen een paar dagen is het geregeld. Een rijbewijs is 10 jaar geldig, dus dan kan je weer even vooruit! Maar wanneer je leeftijd van zestig jaar of ouder bereikt hebt, verloopt het verlengen van je rijbewijs op een andere wijze.

Leeftijdscategorie rijbewijzen

De wijze waarop het verlengen van uw rijbewijs verloopt, hangt af van in welke leeftijdscategorie u zich bevindt. Wanneer u tussen de 60 en 65 jaar bent, verloopt het verlengen van uw rijbewijs op dezelfde wijze als voorheen. Het enige verschil is dat de geldigheid van uw rijbewijs verandert, namelijk totdat u 70 jaar bent. Wanneer u tussen de 65 en 70 jaar bent, verloopt het verlengen van uw rijbewijs ook op dezelfde wijze als voorheen. Alleen is uw rijbewijs nu maximaal 5 jaar geldig. Wanneer u 70 jaar of ouder bent, verloopt de procedure van het verlengen op een andere manier.

Procedure rijbewijs verlengen

Wanneer u dus 70 jaar of ouder bent, moet u wat extra stappen ondernemen om uw rijbewijs te kunnen verlengen. Ten eerste moet u bij uw gemeente een ‘Eigen Verklaring’ kopen en deze invullen. Daarna volgt de medische keuring. Deze vind plaats bij een huisarts. Dit mag niet uw eigen huisarts zijn om te voorkomen dat de vertrouwensrelatie tussen de arts en de patiënt beschadigt wordt.
Voor deze medische keuring heeft u het ‘Geneeskundig Verslag’ nodig, en deze koopt u ook bij uw gemeente. Vervolgens stuurt u beide verklaringen op naar het Centraal Bureau voor de afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen(CBR).
Het CBR bekijkt beide verklaringen en neemt een beslissing. Wanneer uw rijbewijs verlengt wordt, is dit voor maximaal 5 jaar. Wanneer uw rijbewijs niet verlengt wordt, komt u in een vervolg procedure.

Vervolg procedure rijbewijs

Wanneer uw rijbewijs niet verlengt wordt, volgen er twee mogelijkheden, indien u uw rijbewijs wel wilt houden. De eerste mogelijkheid is dat u een medisch specialist bezoekt. En de tweede mogelijkheid is dat u een rijvaardigheidstest af legt voor de rijbewijzen die u wilt houden.

Op tijd rijbewijs aanvragen

Het is belangrijk dat u op tijd begint met het aanvragen van het verlengen van uw rijbewijs. Er moet namelijk een medische keuring plaatsvinden die soms veel tijd in beslag kan nemen. Wanneer u te laat bent met aanvragen, en uw rijbewijs is verlopen, dan geldt dezelfde regel als voor iedere bestuurder: rijden met een verlopen rijbewijs is strafbaar.

Schriftelijk bezwaar

Het kan natuurlijk voorkomen dat u het niet eens bent met de beslissing die het CBR gemaakt heeft. Op dat moment kunt u schriftelijk uw bezwaar kenbaar maken. Dit kunt u het beste doen via een aangetekende brief.

 
Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl