Rijbewijs vanaf 17 jaar

Per November 2011 start de Rijksoverheid een experiment van 6 jaar om de mogelijkheid creëren dat een 17 jarige het rijbewijs B kan halen. Dit betekent dan ook dat je met je 17e het rijexamen bij het CBR mag halen. Eis is wel dat je zodra je het rijbewijs hebt behaald je tot je 18e jaar slechts onder begeleiding van een ervaren autobestuurder de weg op mag gaan. Dit project heet dan ook “2toDrive” oftewel “2 om te rijden”. Indien de Algemene Maatregel van Bestuur voor deze regeling wordt goedgekeurd kun je dan ook per november 2011 profiteren van deze regeling en kun je onder begeleiding vanaf 17 jaar auto gaan rijden.

Vanaf welke leeftijd inschrijven?

Jongeren vanaf 16 jaar kunnen zich al laten inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR, momenteel is dit 18 jaar. Zodra je dan 16,5 jaar bent kun je starten met de rijlessen via een rijschool bij jou in de buurt. Nu is dit ook 18 jaar. Het is echter wel zo dat jongeren die vanaf de ingangsdatum van deze regeling nog 17 jaar moeten worden hiervan gebruik kunnen maken. Ben je al 17 jaar dan kun je hiervan jammer genoeg niet meer profiteren. Wil je het autorijbewijs op je 17e jaar halen, dan moet je wel voor de inschrijving van het praktijkexamen reeds je theorie certificaat hebben gehaald. Mocht je dan ook slagen dan heb je op je 17e leeftijd al je rijbewijs, met als voorwaarde dat je tot je 18e jaar onder begeleiding rijdt.

Waarom het 2toDrive project betere bestuurders oplevert

Vaak is het zo dat wanneer een 18 jarige zijn/ haar praktijkexamen haalt en dus het rijbewijs heeft, nog lang niet voldoende kennis heeft om goed te kunnen rijden. Dit vergt tijd. Zij hebben dan wel het recht om zelfstandig de weg op te gaan. Onervaren bestuurders zijn relatief gevaarlijker op de weg dan ervaren bestuurders. Door de 17 jarigen begeleid na het behalen van het rijbewijs de weg op te laten gaan, worden de 17 jarigen nog ongeveer een jaar lang door een ervaren begeleider begeleid. Dit heeft als voordeel dat elke handeling nog gecorrigeerd wordt, en handreikingen en tips aan de 17 jarige continu worden gegeven. De verwachting is dan ook dat als deze 17 jarige rijbewijs houder 18 jaar wordt, hij/ zij een meer ervaren en dus veiligere bestuurder is. Dit is dan ook de reden dat de Rijksoverheid deze regeling per november 2011 per experiment wil invoeren.

Begeleid autorijden vanaf 17 jaar

Heb je het praktijkexamen gehaald, dan gefeliciteerd uiteraard! Echter je moet aan een aantal voorwaarden voldoen wil je met 17 jaar de weg op gaan. Jij moet je laten begeleiden door een ervaren bestuurder tot je 18e jaar en mag dus niet alleen de weg opgaan. Daartoe krijg je een begeleiderspas waarop wordt geregistreerd wie je toegewezen ervaren begeleiders zijn. Je kunt tot op 5 begeleiders opgeven die je een jaar lang kunnen begeleiden in het verkrijgen van voldoende ervaring en kennis in het autorijden. Zo kun je mogelijk een roulatie schema opstellen van wie je wanneer begeleid zodat je zoveel als mogelijk rijtijd krijgt tezamen met een begeleider.

Verwachtingen bij verkrijgen rijbewijs op 17e levensjaar

De eisen aan dit experiment zijn helder. Zodra je jouw rijbewijs op je 17e jaar in handen hebt, kun je nog een jaar lang begeleid ervaring opdoen in het adequaat besturen van de auto en het correct reageren op verkeerssituaties. De begeleider geeft tips en kan nog ingrijpen waar en wanneer dat nodig is. Je leert daarmee snel wat je mag en kunt op de weg. Doordat je nog veel tijd in de auto doorbrengt voordat je 18 jaar wordt neemt je kennis omtrent het veilig besturen van een auto toe. De verwachting is dan ook dat je als “ervaren” bestuurder vanaf je 18e jaar de weg zelfstandig op kan gaan in een auto. Dit geldt niet dus voor jouw vrachtwagen rijbewijs. Je rijdt veilig en dus neemt de algemene verkeersveiligheid toe. Deze regeling is dus in jouw belang maar nog belangrijker in het algemeen maatschappelijk belang. Veiligheid staat voorop, en daar draag jij aan bij!