Kosten rijbewijs

Welke kosten moet ik maken om een rijbewijs te halen?

Om te slagen voor je auto rijbewijs moet je uiteraard het één en ander aan onkosten maken. Je kunt het pakket aan onkosten opdelen in drie soorten kosten:

  • Kosten voor het behalen van het theorie certificaat,
  • kosten voor het volgen van auto rijlessen bij een rijschoolhouder
  • en kosten voor het succesvol afronden van het praktijk examen rijvaardigheid.

Waar bestaan de totale kosten nu zoal uit bij het succesvol behalen van je rijbewijs?

Eigenlijk lastig te beantwoorden aangezien de kosten per rijschoolhouder verschillen, of één en ander in een compleet pakket wordt aangeboden danwel je per uur lest en achteraf bekijkt wanneer je het praktijk examen afneemt.

Kosten voor het behalen van het theorie certificaat

Voordat je het theorie examen kunt doen moet je eerst lessen volgen, theorie oefeningen doen en aan zelfstudie doen. Gewoonlijk kosten de theorieles met het lesmateriaal en online theorie oefeningen € 160. Voor het afnemen van het theorie examen moet je je laten inschrijven bij het CBR. Je kunt het de theorie examen dag vooraf reserveren echter op de examen dag moet je wel 18 jaar zijn geworden. Het inschrijven bij het CBR kost gewoonlijk € 33,50 voor het theorie examen A, B en AM. Slaag je in één keer voor je theorie examen dan heb je dus € 193,50 aan onkosten. Elke keer dat je vervolgens een herkansing doet heb je weer € 33,50 aan onkosten. Voel je je meer op je gemak als je het examen individueel doet dan moet je rekening houden met € 37,00 aan extra kosten.

Kosten voor het volgen van praktijk auto lessen

Verschillende rijschoolhouders hebben verschillende prijs- en kwaliteitsniveau’s. Daarin zit dus een aardige variatie en het is dan ook aan jou om te beoordelen welke rijschoolhouder het beste bij jou past. Je ouders zullen je natuurlijk raad geven over waar je het beste les kunt gaan volgen. Bovendien hangt het er ook vanaf of je een makkelijke leerling bent of niet en dus meer of minder lesuren moet volgen. Bij een gemiddelde leerling die 40 lesuren neemt tegen een gemiddelde prijs van € 43 en een intakeles van 90 minuten à € 50 ben je al snel € 1.720 aan leskosten kwijt. Let wel of de prijs die de rijschoolhouder je aanbied per 50 of 60 minuten is. Daarnaast is het gewoonlijk dat je nog een veiligheidstraining doet bij een verkeersoefencentrum à € 100 en een tussentoets à € 130. Totaal heb je dus voor het volgen van lessen indicatief € 1.950 aan onkosten. Het kan dan ook lonen om je praktijk auto lessen binnen een compleet pakket aan te vragen zodat de totaal kosten lager uitvallen.

Kosten voor het afleggen van het praktijk examen rijvaardigheid

Zodra je voldoende ervaring denkt te hebben in het besturen van een auto kun je je laten inschrijven bij het CBR voor een praktijk examen rijvaardigheid. Daarbij stel je vooraf een “gesloten” eigen verklaren samen à € 20 die je na het verkrijgen van de beoordeling bespreekt met je examinator. Voor het inschrijven bij het CBR ben je € 93,30 kwijt echter je rij-instructeur komt met de les auto ook mee, en daarmee heb je al gauw een € 200 aan onkosten. Totaal ben je dus een € 220 kwijt op de eigenlijke dag van het praktijk examen rijvaardigheid. Het kan echter zijn dat de rijschoolhouder dit jou in een pakket aanbiedt zodat je eenmalig alle kosten hebt gehad. Ben je geslaagd dan kun je je rijbewijs afhalen bij jouw gemeente, let wel dat de leges per gemeente verschillen. Je moet hierbij dan al snel rekening houden met € 45 - € 55 aan onkosten.