Internationaal rijbewijs

Gaat jij een tijdje in het buitenland wonen? En wil je daar misschien zelf een auto besturen? Dan heb je al snel een internationaal rijbewijs nodig. Wellicht ga je ook nog buiten de EU? In vele landen buiten de EU ben je verplicht om het internationale rijbewijs te dragen naast het geldige Nederlandse rijbewijs. Dit heeft te maken met het feit dat in het buitenland het geldige Nederlandse rijbewijs onbetekenend is, een andere vormgeving heeft en in een andere taal. Om dit probleem op te lossen is in het verleden het internationale rijbewijs in het leven geroepen, welke een vertaling van het geldige Nederlandse rijbewijs is naar meerdere talen.

Wanneer internationaal rijbewijs aanvragen?

Indien je voor een gemiddeld lange periode naar het buitenland gaat om te werken of om vakantie te vieren, dan kan al snel een internationaal rijbewijs uitkomst bieden. Je wilt graag zonder problemen ter plaatse werken of ongestoord je vakantie vieren. Je wilt je graag zelfstandig verplaatsen en dat kan en mag natuurlijk. Op het moment dat je een auto aanschaft of je huurt een auto dan moet je bewijzen dat je een auto kunt besturen. Dit kun je doen met minimaal een internationaal rijbewijs in combinatie met je geldige Nederlandse rijbewijs. Mocht je staande worden gehouden dan is een internationaal rijbewijs zeer nuttig omdat het een algemeen geaccepteerd bewijsstuk is waarmee je jouw vaardigheid in het besturen van een auto kunt aantonen.

Waar kun je het internationaal rijbewijs verkrijgen?

Om het internationale rijbewijs te kunnen verkrijgen, kun je naar de plaatselijke ANWB verkooppunt gaan. Uiteraard dien je je geldige rijbewijs mee te nemen en een recente pasfoto. Momenteel kost het internationale rijbewijs € 15,95 en kan binnen een paar minuten voor je klaar worden gemaakt, lang wachten hoeft dus niet. Let wel dat je het juiste taalgebied of het te bezoeken land aangeeft aangezien er twee internationale rijbewijs taal soorten zijn te verkrijgen. Laat je dan ook goed informeren omtrent het aanbod dat de ANWB heeft. Het internationale rijbewijs heeft trouwens een geldigheidsduur van een jaar startende op de dag van aankoop.

Langer dan een jaar in het buitenland

Het kan zijn dat je voor je werk of voor je relatie langdurig en dus ook meer dan een jaar in het buitenland verblijft. Na een jaar is namelijk je internationale rijbewijs verlopen. Het is dan ook raadzaam om in je woon- en werkland als immigrant bij de plaatselijke Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) een rijbewijs van dat land aan te vragen. Veelal hoef je dan niet aan te tonen dat je kunt rijden omdat je het bewijs in handen hebt, echter in veel landen zul je wel een uitgebreid ogentest moeten doen alsmede een reactie snelheidstest. Houdt daarbij rekening dat je zo een vier uur ter plaatse onder de pannen bent. Naast je geldige rijbewijs dien je veelal of een 'workpermit' aan te leveren danwel een huis registratie waarmee je het langdurige verblijf in het land kunt aantonen. Ook kan het nuttig zijn dat je een in het Engels vertaalde geldigheidsverklaring behorend bij je rijbewijs hebt, en is te verkrijgen bij het RDW.

Bromfiets rijbewijs

In het buitenland worden bromfiets rijbewijzen uit vreemde landen niet erkend. Je kunt het bromfiets rijbewijs dan ook niet opnemen in het internationaal rijbewijs. Mocht je dus geldig in het buitenland met een bromfiets willen rondrijden dan kun je mogelijk in het land zelf een plaatselijk bromfiets rijbewijs halen.