Heftruck opleiding

Heb je werk gevonden in een warenhuis of opslag terrein dan moet je een heftruck opleiding volgen. Met de heftruck worden pallets vol met materiaal op hoger gelegen schappen. Daarbij moet je denken aan een stellage waarbij op verschillende lagen pallets kunnen worden opgeslagen. Alhoewel de Arbowet de verantwoordelijkheid over de behendigheid van heftruckbestuurders bij de werkgever neerlegt, is het geen verplichting dat daartoe een heftruck rijbewijs wordt behaald. Het is echter zo dat de werkgever zelf stelt dat de heftruck bestuurder een heftruck opleiding volgt omdat daarmee:

 • de behendigheid in het besturen van de heftruck wordt vergroot en;
 • gevaarlijke omstandigheden kunnen worden vermeden en voorkomen.

Reden heftruck opleiding

Het is overduidelijk dat het voordelen heeft indien de heftruck bestuurder een heftruck opleiding daartoe heeft gevolgd. Een heftruck is namelijk een risicovol vervoersmiddel juist omdat de heftruck wordt ingezet om zwaar materiaal op pallets te verplaatsen. Primaire taak van de werkgever is dat de veiligheid hoog in het vaandel staat. Het materiaal wordt kan met de heftruck tot op wel zes meter of meer omhoog gebracht worden en dus dient met de heftruck zelf maar ook met het te heffen materiaal voorzichtig omgesprongen te worden. Redenen voor het volgen van de heftruck opleiding:

 • het inzien dat de heftruck een gevaarlijk apparaat is om te gebruiken (zie ook de vele aangegeven waarschuwingssignalen op de heftruck zelf;
 • veilig besturen van de heftruck door behendigheid aan te leren;
 • en behendig met de heftruck omgaan juist omdat u tussen stellages moet opereren;
 • maar ook veilig omgaan met de spullen van de werkgever. Veelal wordt in een warenhuis duur materiaal opgeslagen.

Je ziet het volgen van een heftruck opleiding is dan ook noodzakelijk om op een professionele manier als heftruck bestuurder in een magazijn aan de slag te gaan.

De heftruck lessen

Belangrijk binnen de heftruck lessen is dat je een stukje realiteit voorgespiegeld krijgt wat er kan gebeuren indien je onverstandig met een heftruck omgaat. Binnen de heftruck opleiding krijg je dan ook de volgende aspecten aangeleerd:

 • herkennen van de risico‚Äôs en gevaren van de heftruck zelf;
 • hoe dien je de heftruck te besturen. Een heftruck heeft namelijk meerdere hendels waarmee de vork in beweging kan worden gebracht en in verschillende posities worden gemanoeuvreerd;
 • de heftruck is een zeer behendig apparaat. Het voertuig kan namelijk om zijn verticale as draaien;
 • laden en lossen van palletten. De vork dient uiteraard onder het pallet te komen waarna de vork iets omhoog wordt gebracht. Daarna dient de vork enigszins achterover gezet te worden om veilig materiaal omhoog en omlaag te kunnen heffen zonder dat materiaal valt;
 • het is belangrijk dat je volwassen en gedegen de heftruck bestuurt. Er werken uiteraard nog meer mensen in het magazijn en dus dient je op te passen en de veiligheid in het oog te houden.

Het besturen en het werken met een heftruck kan een lastige taak zijn. De heftruck opleiding zorgt ervoor dat je goed wordt voorbereid op alle aspecten behorende bij de heftruck.

De heftruck opleiding gehaald

Zodra je de heftruck opleiding hebt afgerond en je hebt laten zien wat jouw persoonlijke capaciteiten en behendigheid met de heftruck zijn, dan ben je geslaagd. Gewoonlijk kun je met een enkele dag of twee dagen reeds de heftruck opleiding afronden. Dat wordt dan ook beloond met een heftruck rijbehendigheids certificaat alsmede een Arbo pas waarmee jouw behendigheid wordt aangetoond.