Brommerrijbewijs leeftijd

Heb je een brommerrijbewijs op zak dan heb je veel vrijheid gekregen. Reeds op jonge leeftijd kun jij je eigen brommer besturen zodat jij handig uit de voeten kunt komen.

Vrijheid dat is alles wat je altijd al hebt willen hebben. Met een brommerrijbewijs kun je je snel en gemakkelijk verplaatsen waarbij je :

 • niet afhankelijke bent van je ouders;
 • kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt;
 • geen gebruik meer van het openbaar vervoer hoeft gebruik te maken.

Wil je ook een brommerrijbewijs hebben, dan is het de vraag vanaf welke leeftijd je het kunt behalen. Vergelijk met je ouders de verschillende brommerrijbewijs rijschoolhouders bij jou in de buurt.

Wanneer kun je theorie doen?

Het eerste deel dat je moet leren is het theorie deel voor het brommerrijbewijs. De theorie bestaat uit verkeersregels waar je je aan moet houden als jij op de openbare weg rijdt. Denk daarbij aan:

 • op welke borden moet je letten en aan welke snelheidsregels moet jij je houden;
 • het kunnen inschatten van gevaarlijke omstandigheden zodat je daarop kunt anticiperen.

Zodra je een leeftijd hebt bereikt van 15,5 jaar dan mag je bij het CBR het theorie deel afleggen. Oftewel je kunt vooraf reeds leren wat je moet weten om zo het theorie deel kunt behalen. Heb je het theorie deel behaald dan heb je het theorie certificaat in handen, waarmee je het praktijk deel kunt afronden.

Wanneer kun je praktijk doen?

Na het theorie deel mag je praktijk lessen gaan volgen. In principe kun je binnen een viertal lessen reeds voldoende rijvaardigheid hebben om het praktijk examen af te leggen. Heb je de leeftijd van 16 jaar bereikt dan mag je bij het CBR het praktijk deel afleggen. Daartoe moet je de rijvaardigheid laten zien en aantonen dat je behendig genoeg bent tussen het overige verkeer van de openbare weg. Ook jij kunt snel en gemakkelijk je kunsten laten zien door praktijk lessen te nemen en na een aantal lessen reeds bij het CBR af te rijden.

Wat mag je besturen met een brommer rijbewijs?

Heb je het brommerrijbewijs gehaald dan mag je de openbare weg op. Let wel dat als je met een gemotoriseerd voertuig de weg opgaat, dat je altijd je rijbewijs bij je moet hebben. Welke voertuigen mag je trouwens met een brommerrijbewijs besturen?:

 • de brommer: dat houdt in
  • de gewone bromfiets,
  • snorfiets,
  • bromscooter;
 • brommobiel (is op vier wielen)
 • en de spartamet.

Heb je de juiste leeftijd bereikt dan mag je met een brommerrijbewijs al deze voertuigen besturen. Heb je het brommerrijbewijs eenmaal op zak, dan is dat altijd geldig en hoef je dus niet meer te verlengen.

Wie kunnen een brommerrijbewijs hebben?

Een brommerrijbewijs is dus geldig voor meerdere voertuigen. Veelal neemt de jongere een brommerrijbewijs om een scooter of brommer te besturen. Toch zijn er ook andere groepen mensen die van een brommerrijbewijs profiteren. Denk daarbij aan mensen die door medische redenen geen motor of auto meer mogen besturen. Zij kunnen dan dat rijbewijs omzetten naar een brommerrijbewijs zodat zij met een brommobiel mobiel blijven. Zodoende kunnen ook minder valide personen gebruik maken van de openbare weg.

 
Copyright 2010 - 2013 | rijbewijs-examen.nl