Brommerrijbewijs kosten

Moet jij regelmatig langere afstanden afleggen? Bijvoorbeeld naar plaatsen die moeilijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer? Of plaatsen die net te ver weg zijn om met de fiets te gaan? Dan is jouw brommerrijbewijs halen een goede oplossing! Zeker als je nog geen achttien jaar oud bent, is het rijbewijs AM een groot voordeel. 
Wat zijn de kosten voor het behalen van het rijbewijs?

Brommer theorie-examen

Net als voor het rijbewijs B moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie-examen voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Het examen voor de theorie mag je al op 15,5 jarige leeftijd doen.

CBR thoerie examen

De kosten voor het theorie-examen AM zijn 34 euro bij het CBR. Als de rijschool het examen aanvraagt, kan hij extra kosten aanrekenen. Je mag ook zelf het examen voor de theorie aanvragen bij het CBR.

Natuurlijk moet je eerst de theorie leren en is het nodig om een theorieboek aan te schaffen. De goedkoopste manier is het boek downloaden via internet, dan ben je 5,20 euro kwijt. Koop je het boek, dan moet je rekenen op 20 euro kosten.

Je kunt het examen gratis online oefenen, maar het is ook mogelijk om via de rijschool een cursus te volgen om je voor te bereiden op het examen. De prijzen verschillen heel erg per rijschool. Volg je een cursus met boek en examen inbegrepen ben je rond de 125 euro kwijt. Informeer bij rijscholen in de buurt welke prijs zij hanteren.

Brommer praktijkexamen

Na het behalen van het theorie-examen is de volgende stap het praktijkexamen. Dit examen mag afgelegd worden vanaf je zestiende jaar. Bij het CBR kost dit 97,15 euro. De aanvraag van het praktijkexamen is alleen mogelijk door de rijschool en die zal zelf ook kosten aanrekenen, waardoor het dus eigenlijk onmogelijk is dat je 97,15 euro betaald. Sommige rijscholen vragen 125 euro voor het brommerexamen, anderen zitten rond de 200 euro, dit is heel verschillend per rijschool.

Je zult 4-6 lessen nodig hebben om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen en te kunnen slagen. De prijs van een les (60 minuten) varieert van 30 tot 45 euro, afhankelijk van de rijschool. Meestal ben je rond de 35 euro kwijt. 
Het voordeligst is meestal om een pakket te nemen met rijlessen en examen inbegrepen. 
Voor 4 uur rijles met praktijkexamen erbij zul je rond de 300 euro kwijt zijn, al zijn er soms ook goede aanbiedingen te vinden, maar een pakket voor minder dan 200 euro is niet mogelijk.

De totale prijs voor zowel het theorie-examen (met theorie-cursus) als het praktijk-examen (met 4 rijlessen) is ongeveer 400 euro.

Geld besparen op brommerrijbewijs? Let op!

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten, zo kan je geld besparen:

  • Als je een pakket neemt, is het belangrijk om te kijken wat er allemaal zit inbegrepen in de prijs. De kosten van het praktisch examen zijn best hoog, natuurlijk hoop je in 1 keer je rijbewijs te halen, maar soms heb je een herkansing nodig. Sommige rijscholen hebben als onderdeel van het pakket een examengarantie. Dat houdt in dat als je zakt, zij het herexamen voor je betalen.
  • Veel mensen die hun bromfietsrijbewijs halen, kiezen er later voor om voor rijbewijs B te gaan. Er zijn rijscholen die korting geven, als je bij hen je brommerrijbewijs hebt gehaald en vervolgens autorijlessen neemt. Informeer hier zeker naar bij je rijschool.
  • Veel rijscholen geven studenten korting, vaak zo'n 10%.
  • De vriendenkorting komt ook voor bij veel rijscholen. Er zijn drie mogelijkheden: de rijschool geeft je een bepaald percentage korting als een vriend ook lessen neemt bij de school, de rijschool geeft je een bepaald bedrag korting wat eventueel kan oplopen afhankelijk van hoeveel vrienden je aanbrengt of per vriend die lessen gaat volgen krijg je een les cadeau.