Brommerrijbewijs halen

Wil jij jouw brommerrijbewijs halen? Dat kan!
Met een brommerrijbewijs op zak kun je al met zestien jaar de openbare weg op. Je bent met een brommerrijbewijs dan ook zo vrij als een vogel, en je kunt zelf beslissen wanneer je op pad gaat. Vrijheid daar gaat het om als jongere, je wilt niet meer afhankelijk zijn van je ouders. Wat moet je er zoal voor doen om je brommerrijbewijs te halen. Je dient namelijk op een vertrouwde en behendige manier tussen het overige verkeer rijden, waarbij je de veiligheid voor jezelf en anderen uiteraard respecteert. Je moet de volgende stappen ondernemen om je brommerrijbewijs te halen.

Regels en veiligheid

Met de theorie lessen en examen voor het brommerrijbewijs word je aangeleerd om:

  • herkenning van gevaarlijke omstandigheden. Je moet namelijk letten op het overige verkeer en je moet dus vooruit kijken. Je moet verdacht zijn op gevaarlijke omstandigheden door situaties in te schatten;
  • hoe te reageren op situaties, andere verkeers deelnemers reageren soms vreemd of sturen onverwacht. Daarop moet je dan ook snel en behendig reageren om zo de veiligheid van jezelf te beschermen;
  • welke verkeersregels moet je in acht nemen. Het verkeer kun je op een veilige manier aan het verkeer deelnemen, door daartoe de verkeers regels te kennen.

Verkeers regels zorgen ervoor wie wanneer voorrang heeft en waar je verder aan moet houden qua snelheden. Houd je je aan die regels dan kun je op een veilige manier aan het verkeer deelnemen.

Het theoretische deel van het brommerrijbewijs kun je als je 15,5 bent reeds halen.

Het behendig besturen van brommer

Heb je het brommer theorie certificaat op zak, dan mag je beginnen met het volgen van lessen voor het praktijk deel behorende bij het brommerrijbewijs. Daarbij leer je:

  • hoe moet je de brommer besturen;
  • wat is het technische deel van een brommer;
  • welke behendigheden moet je als brommer bestuurder onder de knie hebben;
  • hoe begeef je je tussen het overige verkeer;
  • enzovoorts.

De basis van het goed kunnen besturen van een brommer op de openbare weg wordt je gewoonlijk in een vier lessen goed bijgebracht. Denk je dat je voldoende bestuurders behendigheid hebt, kun je voor het praktijk examen brommerrijbewijs gaan. Het praktijk examen kun je vanaf je 16e jaar afleggen. Haal je het praktijk examen dan ben je in principe klaar.

Afhalen van brommerrijbewijs

Heb je het praktijk examen brommerrijbewijs succesvol gehaald dan krijg je daarvoor een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je het brommerrijbewijs hebt gehaald. Je moet dan naar het gemeente kantoor gaan, en aldaar een brommerrijbewijs aanvragen. Ga daartoe met je ouders naar het publieks loket om zo jouw eigen brommerrijbewijs af te halen. Let wel dat je pas dan de openbare weg op mag met een brommer, aangezien je bij het besturen van een brommer altijd je brommerrijbewijs op zak moet hebben.